top of page
  • Forfatters billedeLene Kirkegaard

Pas børnebørn - og lev længere


Pas dine børnebørn - så lever du længere. Det skriver FUAM (Foreningen til Udvikling af Alderdommens Muligheder) http://www.fuam.dk/nyhedsbreve/nyt-2-17.pdf

Vinterferie = børnebørn på ferie 😍 herligt 😊. Og til efteråret kommer der to skolesøgende børn mere, som også skal på ferie her 😍😎

Vi passer jævnligt børnebørn. Og det er bare SÅ hyggeligt. Vores sammenbragte børnebørn er i alderen 1,5 år til 13 år.

Vi er jo begge blevet efterlønnere, og det giver en masse nye muligheder i forhold til før, da vi gik på arbejde. Så i efterårsferien og i vinterferien er vi begyndt at invitere dem, der går i skole, på ferie i nogle dage. Skolebørnene har ikke så stor mulighed for at komme på ferie i hverdagene.

Og det giver virkelig noget på velværekontoen for os bedsteforældre at være sammen med børnebørnene. Og sikkert også for børnebørnene - og vel også for forældrene, der så har fri til andre ting.

Og hvad har vi så lavet?

Vi har spillet forskellige spil, bl.a. Jeopardy, et kortspil der hedder Tunge. Der er blevet tegnet, og der er spillet lidt computerspil, snakket, grinet og spist. Desuden har vi været i Brugsen og købe bland-selv-slik. Det er ikke det de lever af. Ikke fordi de ville have noget imod det. Men det går ikke! De får selvfølgelig forskellige favoritretter. Og børnene er rimelig enige om hvilke favoritretter der er højest på listen. Det er en bestemt familie-pastaret (kaldet rød spaghetti) samt kød med kartofler og brun sovs.

Ældre mennesker (vi føler os ikke spor ældre, men det er åbenbart en ny titel vi har fået tildelt 😘), der hjælper og støtter andre - de lever længere. Det er især hvis de passer deres børn og børnebørn. Det er resultaterne af en prisbelønnet undersøgelse, som er blevet offentliggjort i tidsskriftet Evolution and Human Behavior.

Ifølge undersøgelsen ser det ud til at den tid man bruger med børnebørnene faktisk betyder mere end det at leve sundt og være aktiv. Det gælder også barnløse ældre voksne, der giver andre følelsesmæssig støtte! Sociale relationer er vigtigt og sundt - og i hvert fald også hyggeligt.

Der står også, at 180 minutters motion om ugen er nok til at øge overlevelsen. Hvor meget vi skal passe børnebørn eller hjælpe andre for at leve længere er uvist. Men der står dog også, at bedsteforældre kan blive overbelastede og stressede, hvis børnebørnene bor hos dem i længere tid. Artiklen kan læses her på side 19-20: http://www.fuam.dk/nyhedsbreve/nyt-2-17.pdf.

Kram og god weekend herfra 👵

Billedet er fotograferet af fotograf Lennart Søgård-Høyer, København, www.unltd.dk. Det er mig og to af mine børnebørn på billedet.

98 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page