top of page
  • Forfatters billedeLene Kirkegaard

Lange liv


Jeg har lige læst en bog om at blive gammel .......

Bogen Lange liv minder mig endnu engang om, at der er ingen af os der er udødelige. Så indtil da er det med at få det bedste ud af livet. Og der er vist lige så mange måder at leve på som der er mennesker.

Der er flere og flere mennesker, der bliver MEGET gamle. Ti mennesker fra 77 år til 101 år er blevet interviewet til bogen Lange liv. De beretter hver især om deres liv og om de aldersforandringer de oplever. De fortæller også om de nødvendige tilpasninger i livet, samt om hvad der er livskvalitet for lige netop dem.

Det er en let læselig bog, som er krydret med supergode billeder! Det er interessant læsning - som i hvert fald gav mig noget at tænke over! Sikkert fordi jeg ikke selv er helt ung længere.

Der er om hverdagens sorger og glæder, og hvilke tanker de gamle gør sig om livet og døden. Der er fx. Emma på 101 år, der mange gange har håbet på at kunne få lov til at lukke øjnene for sidste gang. Og så er der Walther på 86 år, der er et selskabsmenneske og spiller kort to-tre gange om ugen. Desuden er der Peter på 80 år, der stadig arbejder på universitetet - og har en japansk kæreste.

Jeg tror, at vi er rigtig mange, der går rundt og drømmer om at leve længe. Men  mange af os glemmer sikkert, at det indebærer at blive gammel (og måske syg). Der står, at alderdommen kan give mange udfordringer, men også mange glæder.

Det lange liv er forbundet med glæder, tab og skavanker. Men også nye vaner og ensomhed.

En god pointe er, at når vi bliver ældre, og gerne vil bevare vores fysiske styrke, at vi indretter os mere og mere umageligt. Dvs. at vi bruger kroppen og ikke forfalder til det magelige liv, som er det nemmeste. Det er vigtigt at gøre noget, så muskelmassen ikke minimeres  alt for hurtigt. Trapper er fx. god  træning. Gåture, cykling, træning i fitnesscenter, svømning osv. er også godt. Ligeledes havearbejde og tunge indkøb.

Lange liv er en livsbekræftende og dejlig bog, skrevet af sygeplejerske, ph.d. og forsker Bente Martinsen. Lange liv handler ikke om "hopla gamle", der ikke føler sig påvirkede at den fremskredne alder, men om helt almindelige mennesker, der fortæller om hvordan alderen forandrer os og tvinger os til at tilpasse os nye vaner. Der er så mange ting, der gør livet værd at leve, og de er vigtige at huske på - også når alderen trænger sig på. Og det er da godt at vide!

Femina har lavet et lille uddrag derfra, hvor jeg har linket til: Lange liv

Desuden har Gyldendal beskrevet bogen: Lange liv

Titel: Lange liv. Forfatter: Bente Martinsen.

Fotograf: Sofie Amalie Klougart.

Omslag og sats: Kenneth Schultz.

Bogen findes som e-bog, lydbog og fysisk bog.

Udgivet 20/3 2017 på Gyldendal. 159 sider.

149 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page