top of page
  • Forfatters billedeLene Kirkegaard

Hr. Reflux - min plagsomme følgesvend


Jeg elsker mad - mad er min livret! Desværre har hr. Reflux været min kedelige følgesvend i rigtig lang tid. Ved nærmere eftertanke er det flere år, at det har stået på - og hvor symptomerne gradvist er taget til. Jeg har bare ikke vidst hvad det var før min læge nævnte det, og sendte mig både til halslæge og en gastroskopi-undersøgelse på sygehuset.


Den endelige diagnose blev fastslået i januar i år: Reflux/spiserørsbrok - (tilbageløb af mavesyre fra mavesækken til spiserøret - hvor den nedre lukkemuskel i spiserøret er for slap).


Hr. Reflux holder øje med mig, og står ubarmhjertigt altid parat til at slå ned hvis jeg har overtrådt dens grænse. Den er faktisk ikke spor rar at være uvenner med. Så jeg forsøger at føje den - med mere eller mindre held. Jeg har nemlig en rygrad som en regnorm hvad mad angår. Simpelthen fordi jeg har en god appetit og elsker lækker mad, søde sager og chips. Og lige netop det går overhovedet ikke i spænd med hr. Reflux. Så det har været en svær proces at styre. Men der har ligesom ikke været andre muligheder hvis jeg ville have et symptomfrit liv.


På den bekostning har jeg tabt mig nogle kilo. YES!!! Det er så MIN sidegevinst. Den eneste sidegevinst, vel at mærke ved denne her sygdom. Min mave er blevet mindre og min talje er blevet slankere. Det er jo dejligt. Men det har været hårdt at nå der til og med mange tilbagefald og ubehag undervejs. Men jeg føler og håber efterhånden, at jeg har fået magten over den. Tror jeg - og håber jeg!


Mine symptomer på Reflux er halsbrand, hævet hals, tilbageløb af mavesyre, sure opstød, brændende fornemmelse bag brystbenet, kvalme og urolig mave. Når symptomerne har været rigtig slemme, så er livskvaliteten sat på pause.


Bevidsthed og fokus på hvad jeg putter i munden (og hvor meget) er strengt nødvendigt for et godt liv. Og så hjælper det at tabe sig. Det er min erfaring!


Hvad gør jeg så for at holde generne nede:

  • Jeg passer på med ikke at spise for fed mad

  • Jeg spiser mig ikke stop mæt mere - ingen store måltider

  • Jeg sørger for at spise mere base end syre

  • Mit kaffeforbrug har jeg nedsat en smule (elsker kaffe)

  • Kager, slik og chips i små mængder - og ikke hver dag

  • Ligger lidt højere med hovedet om natten (så mavesyren ikke løber tilbage i halsen)

  • Er i behandling med syredæmpende medicin

Hvis der er tilbagefald, så står den på havregrød, vand, cultura, the og kiks. Banan og mandler - er også super godt (blev lige mindet om det fra én af de søde læsere på Facebook).

Jeg er for kort tid siden blevet medlem af en gruppe på Facebook. En gruppe med de samme gener som jeg har. Det er godt, at kunne læse og udveksle erfaringer med hinanden. Jeg synes selv at jeg har været rimelig hårdt ramt, men der er faktisk nogle der er MEGET hårdere ramte end mig - og med flere plagsomme og ubehagelige symptomer.

Jeg ønsker ingen ynk!!! Jeg har udelukkende lavet dette blogindlæg, da jeg ved, at der er mange oppe i alderen, der har Reflux symptomer.


Link til ARKIV / BLOGINDLÆG:780 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

コメント


bottom of page